28.3.2022 16:58

Kotimainen kesäpiha, kaksin verroin viehkeämpi

Jaa Somessa


Aurinko kutsuu ulos kahville, nauttimaan lämmöstä ja katselemaan ruohon kasvua. Vaikka lepo ja leppostelu ovat kesän parasta antia, katse saattaa hakeutua kohennusta kaipaaviin kohtiin. Silmäniloa saa jo siivouksella, kukilla ja sivellintä heiluttamalla, mutta lomalla saattaa olla aikaa ja puhtia isompiinkin hankkeisiin. Kotimaiset tuotteet tuovat tuplailon: kun ostat suomalaista, ostat työtä ja toimeentuloa Suomeen.

Terassit ja kiveykset kaunistuvat silmissä, kun niille näyttää jykevää harjaa ja vettä. Vesiletku kannattaa säilyttää kelalla: se ei mene solmuun, ja seinänvierus näyttää siistimmältä ilman sotkuista vyyhtiä. Sipaus puuöljyä saa vanhatkin kalusteet ja muut puurakenteet uudenraikkaiksi. Entä hankkisitko vielä säilytyslaatikon tarpeellisille mutta kirjaville pikku työkaluille, pihakengille ja ämpäreille?

Joskus on hyvä katsoa kotipihaa vieraan silmin. Mitä on tulijaa vastassa ensimmäisenä? Jos postilaatikko on jo parhaat päivänsä nähnyt, voisi olla aika uusia se. Entä missä kunnossa on kulkureittien valaistus?  Viimeistelty jäteastiakatos ilahduttaa omaakin silmää, ja kätevä tuuletusteline taittuu huomaamattomaksi seinää vasten, kun sitä ei tarvita. 

Onnekkailla on pihallaan tilaa uudelle terassille tai paikka laiturille. Tekisitkö ne kotimaisesta painekyllästetystä puusta, kestämään Suomen vuodenaikoja? Jos et löydä itsestäsi nikkaria, valmislaituri on helppo ja nopea ratkaisu. Seinäkkeet ja kukkalaatikot taas syntyvät käden käänteessä nerokkaista metallikolmioista. Jos pihasaunasi kaipaa uudistusta, löydät monet suomalaiset vaihtoehdot myös saunan remonttiin.

Oman rannan puuttuminen ei estä polskuttelua. Kotimainen palju, poreallas tai uima-allas on turvallinen investointi. Niiden materiaalit on suunniteltu Suomen sääoloihin, niillä on toimiva huoltoverkosto, ja joskus mahdollisesti tarvittavat varaosatkin löytyvät läheltä. Kun altaan reunamilla on vielä paviljonki vaatteiden vaihtoa ja virvoitusjuomien nautiskelua varten, pihasta on tullut täydellinen lomaparatiisi.

Aherruksen ja uimisen jälkeen on aika palkita itsensä ja koko muu pihatalkooväki hyvällä ruoalla ja silmänilolla. Kun grilliherkut tuoksuvat ja kukat helottavat rehevästi hyvässä mullassa, ollaan tukevasti kesäilon syrjässä kiinni.