27.8.2021 12:55

Suomalaisista suomalaisin juhannussauna

Jaa Somessa


Kiukaan alle asetellut kuivat koivuklapit mieltyvät tarjottuun tuleen, ilmassa leijuu villinä ryöppyävän vihreyden tuoksu, ja aurinko on luvannut pysyä taivaalla lähes koko yön: suomalainen onni voi olla pienimuotoista, mutta se on aitoa ja käsinkosketeltavaa.

Kaipaisiko mökkisauna jotain uutta keskikesän juhlan kunniaksi? Vai toisitko juhannussaunan ilot kaupunkikotiin? Valitsemalla kotimaisia tuotteita ostat työtä Suomeen.

Perinteisten saunatapojen ja perinteisen muotoilun ystävillä on Suomessa valinnan varaa. Monen saunanautinto alkaa jo puiden pilkkomisesta, ja siinä toimessa hyvät työkalut ovat puoli huvia. Konstailematon kotimainen kiuas antaa hyvät löylyt, ja aito puutynnyri pesuvettä varten on ilo silmälle. Jos sauna on vasta haaveissa, nopea tapa päästä kylpemään on ostaa se valmiina! 

Joskus sauna ja kylpyhuone piristyvät jo hiukan perusteellisemmasta siivouksesta. Puulämmitteisessä saunassa voidaan tarvita nokeen purevia pesuaineita ja kelpo kuurausta, kylpyhuonekalusteet puhdistuvat hellemmällä liinakäsittelyllä. Koivuntuoksu sopii juhannustunnelmaan.

Koivuntuoksua kaupunkikotiin

Samalla kun siivoat saunaa tai kylpyhuonetta juhannuskuntoon, on hyvä hetki kerätä pois tyhjät pesuainepullot ja -purkit ja hankkia tilalle vaikkapa ihanasti tuoksuvat uudet saippuat. Pellava on perinteinen, ekologinen materiaali, joka vain paranee pesussa ja käytössä: siitä valmistetut pyyhkeet ja -laudeliinat ilahduttavat omistajaansa vuosien ajan. Jos olet onnekas mankelin omistaja, saat pellavatekstiileihisi vielä ihanan kiillon. Villainen saunahattu suojaa käyttäjänsä kutreja kuumuudelta.

Kun on saunottu tai suihkuteltu pidemmän kaavan mukaan, on varmastikin jano. Särkymättömät lasit ovat huolettomat sauna-, palju- ja retkikäytössä. Kaada niihin suomalaista olutta tai esimerkiksi raikasta mustikkamehua, sekin kotimaista tuotantoa.  Poimi sitten vihdanlehti säärestä, kuuntele kissankelloja ja nosta malja kesän kauneudelle – sekä luontoäidille, joka taas kerran valmisti vilpoiset uimavedet, kukat ja pumpulipilvet.